Sernik bezglutenowy to idealny deser dla osób, które są na diecie bezglutenowej. Bez glutenu upieczemy jednak nie tylko sernik. Poznaj świetne przepisy na ciasta bezglutenowe!

Przepis na sernik bezglutenowy jest dziecinnie prosty. Choć może się zdawać, że ciasta bez glutenu są bardziej pracochłonne i trudniejsze w przygotowaniu, nie jest to prawdą. Sernik bezglutenowy przygotowuje się szybciej niż sernik tradycyjny!

Sernik bezglutenowy – jak go przygotować?

Przepis na sernik bezglutenowy jest prosty, ponieważ ciasto przygotowuje się bez spodu. Wobec tego do zrobienia ciasta potrzebny jest jedynie twaróg sernikowy, jajka, cukier, masło, mąka ziemniaczana i pasta z wanilii! Prawda, że dziecinnie proste? Sernik jest niezwykle aromatyczny dzięki prawdziwej wanilii z Madagaskaru. Ponadto, można go podawać z sosem czekoladowym, karmelowym, bitą śmietaną lub owocami.

Ciasta i desery bezglutenowe – jakich składników użyć?

W diecie bezglutenowej nie można spożywać takich produktów jak pszenica, orkisz, żyto, jęczmieńoraz innych z ich dodatkiem. Można natomiast jeść np. kukurydzę, ryż, soję, grykę, maniok, tapiokę oraz orzechy. Jakich zatem rodzajów mąki można używać do ciast bezglutenowych?

W sklepach jest coraz więcej rodzajów mąk bez glutenu. Najpopularniejsze z nich to mąka gryczana, ryżowa, kukurydziana i ziemniaczana, dzięki którym przygotujemy np. bezglutenowy biszkopt.

Świetnym dodatkiem do wypieków jest także mąka z amarantusa o lekko orzechowym smaku oraz, nieco droższe choć dodające niezwykłego smaku, mąka z orzechów laskowych, migdałów i orzechów włoskich.

Coraz popularniejsza staje się też mąka kasztanowa, mąka z cieciorki. Mąkę bez glutenu możemy też zrobić samodzielnie w domu! Wystarczy zmielić w robocie kuchennym, malakserze lub zwykłym młynku do kawy ryż, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną niepaloną lub wiórki kokosowe!

Przepisy na ciasta bezglutenowe

Wśród deserów bezglutenowych znajdziemy m.in. popularną włoską Panna Cottę oraz francuski Crème Brûlée. Na bezglutenowy deser świetnie nadają się też trufle, zwłaszcza pyszne i zdrowe trufle daktylowe z migdałami! Ale to nie jedyne możliwości. Bez glutenu z powodzeniem przygotujemy aromatyczne brownie, torcik czekoladowy, ciasto migdałowe, marchewkowe, muffinki, a także szarlotkę! Szukasz przepisu na ciasto bezglutenowe? Wejdź na stronę https://wszystkiegoslodkiego.pl/przepisy/serniki-i-ciasta-z-serem/sernik-bezglutenowy i znajdź przepis idealny dla siebie i najbliższych!

Sernik bezglutenowy – idealny deser dla każdego!
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here