Czas wysiewów za nami, ale osoby uprawiające pszenicę już teraz powinny rozglądać się za odmianą, którą będą wysiewać pola na jesieni. Jaką odmianę pszenicy warto wybrać, uwzględniając stan gleby i warunki pogodowe w naszym regionie?

Pamiętajmy, że pszenica dostępna jest w wielu rodzajach, które charakteryzują się różnymi plonami, kosztem wysiewu, odpornością na warunki atmosferyczne czy pobieraniem składników odżywczych z gleby. Z tego względu wybór odpowiedniego gatunku będzie kluczowy, jeżeli chcemy korzystać z dobrodziejstwa gruntu, mając naprawdę obfite zbiory.

Pszenica klasy E – najbardziej elitarna

Pszenica ta, ma najwyższą odporność na choroby i ewentualne porastanie. Jej wartość przemiałowa jest bardzo wysoka. Ma jednak spore wymagania względem gleby i staranności upraw. Wykorzystywana jest do produkcji mąki, jako ulepszacz do zbóż słabszej jakości.

Pszenica klasy A – wysoka jakość

Drugą pszenicą, w którą warto zainwestować jest pszenica klasy A. Również ma wysoką jakość przemiałową i nie wymaga tak starannych upraw. Jednocześnie może być stosowana jako pełnoprawny składnik wypieków. Ma mniejszą odporność na choroby, jednak nadal należy do czołówki gatunków. Syngenta.pl zwraca przy okazji uwagę na wiele odmian pszenicy, która oznaczona została jako klasa A.

Pszenica klasy B – duży potencjał

Klasa B oznacza, że pszenica nie wymaga tak dużych nakładów środków oraz pracy, pozwala na osiągnięcie wysokich plonów, ale jednocześnie jest bardziej podatna na choroby i wymaga ewentualnej, większej kontroli. To pszenica chlebowa wykorzystywana do przemiału i do wypieków. Plantatorzy określają ją mianem dobrej, jednak odbiega ona od właściwości pszenicy klasy E oraz klasy A.

Powyższe klasy pszenicy to najbardziej efektywne z gatunku, które warte są wysiewu. Pamiętajmy, że każda z klas ma odpowiednie dla siebie podgrupy, które również charakteryzują się innymi właściwościami. Warto zwrócić na to uwagę podczas zakupu materiału do siewu, rozważając wszelkie zmienne takie jak położenie geograficzne czy klasa gleby.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj